29 jul Coronacrisis en echtscheidingen
Coronacrisis en echtscheidingen
Door de preventiemaatregelen tegen het coronavirus, zoals de verplichte sociale quarantaine, zaten veel gezinnen in China met zijn allen thuis. Dit is de oorzaak geweest van de stijging in het aantal echtscheidingsaanvragen volgens advocatenkantoren in China. In Nederland moesten koppels ook onverwacht veel tijd samen doorbrengen. In sommige huishoudens zorgt dit voor frictie en frustratie tussen de echtgenoten. Er werd verwacht dat Nederland het Chinese voorbeeld zou gaan volgen. Uit een onderzoek van de vereniging Familie- en erfrecht Advocaten Scheidingsmediators (vFAS) blijkt echter dat er geen sprake is van een toename van het aantal echtscheidingsaanvragen. Sterker nog, het aantal echtscheidingsaanvragen loopt fors terug.
Het onderzoek is afgenomen onder ongeveer 300 leden van de vereniging. Hieruit is gebleken dat zorgen om huisvesting, financiële onzekerheid en het onverwachte thuisblijven van de kinderen een rol speelden bij de beslissing om (nog) niet te scheiden.
Coronacrisis en compassie
Het aantal gezamenlijke verzoeken tot echtscheiding is echter wel toegenomen. Dit kan veroorzaakt worden doordat echtgenoten door de preventiemaatregelen eerder bereid zijn om samen tot een oplossing te komen. De coronacrisis brengt in sommige relaties de partners zelfs dichter bij elkaar. Naast de gezamenlijke verzoeken hebben advocaten ook gemerkt dat relatietherapie of mediation tegenwoordig ook meer als optie wordt gekozen door partners die uit elkaar willen gaan.
Toename
Wat opvallend is aan het onderzoek, is dat advocaten verwachten dat Nederland het Chinese voorbeeld nog wel gaat volgen. 71,8 % van de ondervraagde advocaten verwacht dat het aantal echtscheidingsaanvragen gaat toenemen. Het overgrote deel van die 71,8% verwacht echter een minimale toename van maximaal 25%
Ouderschapsplan
Uit het onderzoek blijkt dat meer dan driekwart van de advocaten vragen heeft gekregen over de problematiek die corona met zich meebrengt wat betreft het ouderschapsplan. Dit gaat over het nakomen van de gemaakte regels, het uitvoeren van het ouderschapsplan en het weghouden van de kinderen van de ex-partners. In tijden van quarantaine is het lastiger geworden om het opgestelde ouderschapsplan na te leven. Veel ouders maken zich zorgen over besmettingsgevaar. Bovendien zijn sommige regels door het coronavirus onmogelijk geworden om na te leven. Tenslotte zijn veel ouders bang dat hun ex-partner het virus zal gebruiken als smoesje om de kinderen bij hen weg te houden.
Alimentatie
Naast de vragen over het ouderschapsplan kregen de advocaten ook vragen over de mogelijkheid tot wijzigen van de (partner)alimentatie als gevolg van inkomensverlies. Door het virus zijn natuurlijk ook mensen hun baan kwijtgeraakt en is er veel onzekerheid over de huidige en toekomstige financiële situaties. Door deze onzekerheid is het in sommige gevallen ook lastiger geworden om de alimentatie vast te stellen of te wijzigen.
Bent u benieuwd naar het onderzoek? Klik dan op onderstaande link of kopieer de link in de zoekbalk.
Heeft u vragen over dit onderwerp of over andere familierechtelijke kwesties? Neemt u dan gerust contact met ons op.
Geen reactie's