Uitlevering Taghi

Ridouan Taghi is afgelopen week opgepakt in Dubai. Een aantal dagen later werd hij al overgebracht naar Nederland. Hier was de advocaat van Taghi, Inez Weski verbaasd over. “Normaal mag je niet worden uitgezet als er sprake is van een uitleveringsverzoek.” Er moet namelijk een uitleveringsverdrag van toepassing zijn op de landen om iemand rechtmatig uit te leveren en dit was niet het geval.
Hilda van der Tuin, een advocate in Dubai heeft het vermoeden dat Nederland vooraf al een deal had gesloten met de autoriteiten van de Verenigde Arabische Emiraten over de uitlevering van Taghi. Het OM en minister Grapperhaus verklaren echter iets anders. Namelijk dat Taghi zo snel naar Nederland kon komen doordat hij Dubai uitgezet is. Hij verbleef namelijk niet rechtmatig in Dubai. Volgens een advocaten kantoor in Dubai, Al Allaf, kwam Taghi het land binnen op naam van iemand anders, maar wel met een officieel Nederlands paspoort. Dit meldde de NOS afgelopen dinsdag.
Taghi is hoofdverdachte in het Marengo proces. Het is een proces waarin 16 verdachten terecht staan voor moorden en pogingen tot moord. Volgens het OM komt er in het strafdossier een beeld naar voren van een ”geoliede moordmachine”. De aanhouding en het overbrengen van Taghi is dan ook een grote doorbraak in de zaak. De verbazing van Weski is terecht, omdat er voor uitlevering in beginsel een verdrag nodig is. Deze regel is opgenomen in artikel 2 van de uitleveringswet. Zonder verdrag kan een uitlevering behoorlijk wat tijd in beslag nemen. Het gaat hier echter niet om een uitlevering, Taghi is namelijk overgebracht naar Nederland.
Grapperhaus, minister van Justitie en Veiligheid, verklaarde eerder dat deze overdracht volledig volgens de regels gebeurde. Weski heeft tevens tegen het AD gezegd dat ze vindt dat haar cliënt in feite uit Dubai ontvoerd is, omdat hij zonder enige vorm van proces het land uit is gezet. Grapperhaus, heeft verklaard dat hier geen enkele aanwijzing voor is en dat het niets meer is dan een verzoek van een ander land om iemand terug te nemen.
Er was dus geen sprake van een uitleveringsverzoek, maar van een besluit van de autoriteiten in Dubai. Hij is hier namelijk als ongewenste vreemdeling bestempeld en moet om deze reden het land uit. Taghi is dus op verzoek van de autoriteiten in Dubai opgehaald door de Nederlandse politie. Nu Taghi in Nederland in de extra beveiligde inrichting in Vught vast zit, kan hij eind februari tijdens het proces tegen hem voor de rechter staan.

 

Geen reactie's

Geef een reactie