14 jul Doe de cadeaubon niet te kort
Doe de cadeaubon niet te kort
Bij het krijgen en/of geven van cadeaubonnen weet je zeker dat het cadeau in de smaak valt. De ontvanger kan zelf op een later moment een product of een dienst uitkiezen én het is toch net wat persoonlijker dan een envelop met geld. Kortom, twee vliegen in één klap. Jaarlijks wordt er dan ook 1,5 miljard euro aan cadeaubonnen cadeau gegeven. De cadeaubonnen kunnen ingewisseld worden voor diverse doeleinden, zoals een uitje in de vorm van een etentje of een bezoek aan de dierentuin of nieuwe spullen in de vorm van kleding of huis-,tuin-en keuken apparatuur. Handig toch? Totdat de geldigheid van de cadeaubon, langzaamaan en ongemerkt, verstrijkt.
De afgelopen tijd is dit veel consumenten overkomen. Denk aan dinerbonnen die zijn verlopen door de sluiting van alle horeca of bonnen afkomstig van boetiekjes die geen online webwinkel hebben. De consumenten konden deze cadeaubonnen niet inleveren vanwege de opgelegde coronamaatregelen. De geldigheidsduur van de cadeaubonnen verstreken en de bonnen waren niks meer waard; enorm zonde.
Inmiddels, zijn de opgelegde maatregelen in grote mate versoepeld. Activiteiten als borrelen op het terras of het bezoeken van een dierentuin kunnen weer ondernomen worden. Daarnaast zijn alle winkels weer heropend. Oftewel, de cadeaubonnen kunnen wederom ingeleverd worden. Alleen, wat zijn nou uw rechten ten aanzien van de, wellicht, verlopen cadeaubonnen als gevolg van de coronacrisis en bijbehorende maatregelen. De geldigheidsduur is namelijk per cadeaubon verschillend.
De informatie die bij een cadeaubon wordt afgegeven, is bepalend voor de geldigheidsduur van de cadeaubon. Deze informatie is terug te vinden op de cadeaubon zelf óf op de website van de cadeaubon, bijvoorbeeld in de algemene voorwaarden. Hieronder wordt uiteengezet wat uw rechten zijn indien er sprake is van één van de mogelijkheden inhoudend de geldigheidsduur. Op deze manier weet u wat u kunt verwachten.
Er zijn grof gezegd vier mogelijkheden volgens de Nederlandse wet:
1. De cadeaubon is 1 jaar geldig. De geldigheidsduur van 1 jaar is de standaard die herhaaldelijk wordt gebruikt bij niet tijdsgebonden gebeurtenissen. Alle cadeaubonnen waarmee je als consument een product kunt kopen in de winkel of de webwinkel, moeten een geldigheidsduur van minimaal 1 jaar bevatten. Dit wordt ondersteund door onder andere de Consumentenbond en hun nieuwe algemene voorwaarden die zij opgesteld hebben.
2. De cadeaubon verloopt nooit. Deze onbeperkte geldigheid geldt indien er op de cadeaubon en op de website van de cadeaubon nergens een uitgifte–, verval- of geldigheidsdatum aangegeven staat. Bij een cadeaubon waarbij de genoemde informatie ontbreekt, is het juridisch niet mogelijk om te bepalen wanneer de verjaringstermijn is begonnen. Let hierbij wel op eventuele faillissementen van bedrijven. Indien de uitgever van een cadeaubon failliet gaat, heb je als consument hoogstwaarschijnlijk pech.
3. De cadeaubon is 5 jaar geldig. Er is sprake van een geldigheidsduur van 5 jaar wanneer er op de cadeaubon en op de website van de cadeaubon alleen een uitgiftedatum en geen verval- of geldigheidsdatum staat weergegeven. Na deze 5 jaar is de cadeaubon niet ongeldig, maar de geldigheid wél discussieerbaar.
4. De cadeaubon is korter dan 1 jaar geldig. De geldigheidsduur van korter dan 1 jaar is mogelijk indien de verkoper aan kan geven dat deze duur redelijk is. Denk bijvoorbeeld aan een cadeaubon die ingewisseld moet worden voor een concert, festival of een ander unieke tijdsgebonden gebeurtenis.
Nu de algemene rechten omtrent cadeaubonnen bekend zijn, is het daarnaast van belang wat er als consument ondernomen kan worden tegen een verlopen cadeaubon. Het advies bij een verlopen cadeaubon is om de uitgever zelf eerst te contacteren en de situatie kort uit te leggen. In verband met de eerder genoemde coronamaatregelen zullen de uitgevers meer coulant zijn. Er zijn een aantal oplossingen te bedenken tegen de verlopen cadeaubon, namelijk het verlengen van de geldigheidsduur tegen een bepaald tarief, een deel van de waarde van de bon in de vorm van een nieuwe cadeaubon of een kleine vergoeding ter compensatie van de verlopen cadeaubon.
In het beleid van ‘Dinercadeau’ zien we bijvoorbeeld een tweetal van de genoemde oplossingen terugkomen. Dinercadeau biedt sinds 1 mei 2021 de mogelijkheden aan om een verlenging aan te vragen tegenover een bedrag van administratie- en verwerkingskosten of een coulante regeling aan te gaan.
Het beste advies wat wij op het gebied van het consumentenrecht en de cadeaubonnen kunnen geven, is het zo snel mogelijk uitgeven van de cadeaubonnen. De cadeaubonnen hebben nog wel eens de neiging om onder in een la te verdwijnen. Mocht dit tóch niet zijn gelukt, benader de uitgever op een correcte manier en leg de kwestie even uit. Wie niet waagt, wie niet wint.
Kunt u echt helemaal niks meer met de cadeaubon? Gebruik de cadeaubon dan voor het goede doel en stuur hem op naar Doneerkadobon.nl.
Heeft u vragen over dit onderwerp of andere consument gerichte kwesties? Neem dan gerust en vrijblijvend contact met ons kantoor op. Dit kan via ons telefoonnummer 071-529 29 99 of via onze mail info@clavesadvocaten.nl.
Geen reactie's