Hervatting megaproces MH17

Hervatting megaproces MH17

Het is inmiddels zes jaar geleden dat de 196 Nederlanders om het leven kwamen toen de MH17 uit de lucht werd geschoten met een Buk-raket. Het proces rondom deze ramp werd maandag 31 augustus weer hervat, nadat het vertraging had opgelopen door het coronavirus. De advocaten van Oleg Poelatov, één van de Russische verdachte, wilden hem namelijk graag zien voordat het proces 28 september 2020 weer verder gaat. Nu die datum nadert, rijst de vraag hoe het nu eigenlijk zit met het proces rondom de MH17 ramp.

Voorbereidende zitting

In het proces worden ongeveer 450 nabestaanden van slachtoffers bijgestaan door een team van advocaten. Tot op heden hebben zich al 76 nabestaanden gemeld om gebruik te maken van hun spreekrecht tijdens het proces. Daarnaast willen meer dan 300 nabestaanden een schadevergoeding vorderen. Dit alles werd duidelijk tijdens de voorbereidende zitting van maandag 31 augustus jl.

Een zaak zonder publiek, pers en verdachten

Eerder dit jaar werd het proces gestart. Tijdens de eerste twee procesdagen op 8 en 9 maart, haalde het OM uit naar Rusland aangezien drie van de vier verdachten daar vandaan komen. Rusland werkt namelijk niet mee met de uitlevering van deze verdachten en om die reden waren ze dan ook niet aanwezig. Op 23 maart 2020 zou het proces hervat worden. De nabestaanden zouden gezamenlijk de rechtszaak volgen vanuit het congrescentrum in Nieuwegein. Dit was alleen niet mogelijk vanwege corona. Om toch de zaak te kunnen volgen was er een livestream, waardoor de nabestaanden toch vanuit huis mee konden kijken. In de zaal zelf waren alleen drie rechters, één griffier, één officier van justitie en één advocaat aanwezig, ook de pers moest toekijken vanaf een afstand.

Verdachten

Inmiddels zijn er vier verdachten aangeklaagd, waaronder dus Oleg Poelatov. Igor Girkin en Sergej Doebinski zijn de andere twee Russische verdachten. De vierde verdachte is Leonid Chartsjenko uit Oekraïne. Het team van advocaten van Poelatov achten het van belang hun cliënt eerst zelf op te zoeken, voordat het proces hervat wordt. Even naar Rusland vliegen zat er door corona alleen niet in. Hoewel er nu een vlucht gepland staat, is het nog maar de vraag of deze doorgaat. Toch wordt, ondanks de mogelijkheid van een gecancelde vlucht, het proces vanaf 28 september 2020 weer hervat.

28 september 2020

De rechtbank heeft op Schiphol zittingsblokken gereserveerd tot het einde van 2021, ongeacht de inleidende fase waarin het proces zich nu bevindt. In deze fase krijgen de nabestaanden de mogelijkheid gebruik te maken van hun spreekrecht. Velen willen dit fysiek in de rechtbank doen. Toch zijn er een aantal die ervoor open staan om via een videoverbinding of vooraf opgenomen videoboodschap hun verhaal te vertellen. Deze video’s zouden dan tijdens het proces getoond kunnen worden. Hoe het proces er na de gereserveerde zittingsblokken uit gaat zien is nog niet duidelijk, maar dat deze zaak voorlopig nog geen eindoordeel heeft, staat vast.

Geen reactie's

Geef een reactie