Huisdier in beslag genomen? Zo krijgt u hem terug!

Huisdier in beslag genomen? Zo krijgt u hem terug!

Door Iva Helmus.

Uw huisdier betekent waarschijnlijk heel veel voor u. Of het nu een hond, een kat of een vogel is, het is altijd vervelend als een huisdier in beslag wordt genomen. Wat gebeurt er precies met uw huisdier tijdens en na de procedure? Dat ontdekt u in dit blog.

Wie besluit om uw huisdier in beslag te nemen?

Het OM mag besluiten om uw huisdier in beslag te laten nemen. Er zijn verschillende mensen die dit mogen doen binnen het OM, bijvoorbeeld de Officier van Justitie. Dat doet het OM natuurlijk niet zomaar.

Wanneer mag uw huisdier in beslag worden genomen?

Het OM mag uw huisdier in beslag nemen als u verdachte bent van een strafbaar feit. Het gaat dan alleen om overtredingen richting uw huisdier of als u uw huisdier heeft gebruikt voor een strafbaar feit. U heeft bijvoorbeeld uw kat verwaarloosd en iemand heeft hier melding van gedaan of u heeft uw hond gebruikt voor hondengevechten. Op grond van de Wet Dieren worden verwaarloosde dieren in beslag genomen. Het kan ook zo zijn dat uw huisdier in beslag wordt genomen als deze iemand heeft gebeten en die persoon daarvan aangifte heeft gedaan. Op grond van art 425 Sr. wordt een huisdier in beslag genomen bij een bijtincident.

Waar gaat uw huisdier heen?

Huisdieren die in beslag genomen zijn vanwege bijvoorbeeld verwaarlozing of een bijtincident, worden ondergebracht bij een opvangadres. Mensen kunnen zich inschrijven als opvangadres tijdens een aanbestedingsprocedure via de RVO (Rijksdienst voor Ondernemend Nederland). Vervolgens wordt beoordeeld welke locaties geschikt zijn voor het opvangen van de dieren. De locaties en verzorgenden moeten aan strenge eisen voldoen, omdat de dieren goede verzorging nodig hebben. De Nederlandse Voedsel en Warenautoriteit controleert elk jaar of de opvangadressen nog aan de deze eisen voldoen.

Wat te doen na inbeslagname?

Als uw huisdier in beslag is genomen vanwege verdenking van een strafbaar feit is het belangrijk om snel een ervaren advocaat in te schakelen. De advocaat kan vervolgens een klaagschrift voor u indienen om te vragen om teruggave van uw huisdier.  Het klaagschrift wordt behandeld door de raadkamer van de rechtbank. Per rechtbank kan de termijn waarin het klaagschrift wordt behandeld verschillen. Dit kan variëren van twee weken tot twee maanden.

Wat als er een strafzaak komt?

Het kan zijn dat er na een klaagschriftprocedure nog een strafzaak volgt. Tijdens deze strafzaak behartigt de advocaat uw belangen en zullen alle feiten en omstandigheden worden besproken. In de uitspraak van de rechtbank zal ook duidelijk worden wat er met uw huisdier zal gebeuren, als deze nog niet is teruggegeven na de klaagschriftprocedure.

Wanneer krijgt u uw huisdier terug?

Mocht u uw huisdier niet hebben teruggekregen na de klaagschriftprocedure dan zal in een strafzaak besloten worden wat er met uw huisdier gebeurt. De rechtbank kan beslissen om het dier terug te geven aan u als eigenaar. De rechter moet uw huisdier teruggeven als u wordt vrijgesproken, er ontslag van rechtsvervolging plaatsvindt of u een schuldigverklaring krijgt zonder oplegging van straf of maatregel. Als er meerdere dieren in beslag zijn genomen kan de rechtbank ervoor kiezen om maar een deel van de dieren terug te geven. Dit gebeurt als de verdachte niet meer goed voor alle dieren kan zorgen. De rechtbank kan het in beslag genomen dier ook ‘verbeurd verklaren’. U verliest als eigenaar dan het eigendom van het verbeurd verklaarde (uw huisdier) en de Staat zal het dier dan verkopen. Uw dier kan alleen verbeurd verklaart worden bij een veroordeling door de rechter. Helaas kan het ook zijn dat de opdracht wordt gegeven om het dier te doden, bijvoorbeeld na een bijtincident. Dat laatste kan overigens ook al zonder rechterlijke tussenkomst door het OM.

Wanneer er een last tot teruggave van uw huisdier wordt gegeven regelt het OM samen met de RVO de teruggave. De teruggave zal tot 14 dagen kunnen duren, vanwege de administratieve afwikkeling. Soms kan het zo zijn dat de dieren nog heel zwak of ziek zijn en dan is het belangrijk dat zij eerst aansterken voordat zij terug kunnen naar de eigenaar.

Kortom, er zijn verschillende mogelijkheden om na een inbeslagname uw huisdier weer bij u thuis te krijgen. Neem vooral contact op met ons kantoor als u hiervoor een advocaat nodig heeft.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Geen reactie's

Geef een reactie