Problematische schulden? De regels voor een schone lei zijn versoepeld!

Door Fleur Sipma 

Problematische schulden? De regels voor een schone lei zijn versoepeld!

Mensen met schulden hebben de mogelijkheid om via een wettelijk schuldsaneringstraject (WSNP) van hun schulden af te komen en met een schone lei te beginnen. De regels hierover zijn per 1 juli 2023 aanzienlijk versoepeld.

In dit blog duiken we dieper in op deze wetswijzigingen. Lees verder om te begrijpen wat deze nieuwe ontwikkelingen betekenen voor zowel schuldenaren als schuldeisers en hoe ze van invloed kunnen zijn op jouw financiële toekomst.

Duur WSNP

De belangrijkste wijziging houdt in dat de duur van de WSNP is verkort van drie jaar naar (in beginsel) anderhalf jaar. Deze termijn kan zelfs korter zijn als de schuldenaar zijn schulden deels al vóór het aanvragen van de WSNP heeft terugbetaald. De schuldsaneringsregeling begint namelijk wanneer de eerste aflossing plaatsvindt in het kader van de gemeentelijke schuldverlening. Voorheen startte de schuldsaneringsregeling pas wanneer de rechter uitspraak deed. Door de duur van de regeling terug te brengen naar anderhalf jaar krijgen schuldenaren eerder kans op een schone lei. Wel blijft het mogelijk dat de rechter de regeling verlengt als niet volledig aan de verplichtingen wordt voldaan, tot maximaal 5 jaar.

Te goeder trouw

Om in aanmerking te komen voor de wettelijke schuldsanering moeten de schulden te goeder trouw zijn ontstaan. Dat is het geval als de schulden niet expres zijn gemaakt. Zo moet de schuldenaar eerlijk en oprecht zijn geweest in zijn of haar financiële verplichtingen en geen geld hebben verborgen, gefraudeerd hebben of geld verspilt hebben ten nadele van schuldeisers. De periode van toetsing van deze goeder trouw is in de nieuwe regels verkort van vijf jaar naar drie jaar.

Opnieuw de WSNP in

De tienjaarstermijn die voorheen gehanteerd werd is vervallen. Schuldenaren die uit de schuldsaneringsregeling zijn gestapt zonder schone lei hoeven vanaf nu niet meer per se tien jaar te wachten voordat zij opnieuw de schuldsanering in mogen. Deze regel is niet meer van kracht omdat er perspectief moet zijn voor schrijdende gevallen waarin schuldenaren buiten hun schuld opnieuw in financiële problemen komen. De rechter beoordeelt per geval of een nieuwe toelating mogelijk is.

Voortraject

Voorheen moest iemand die in de schuldsaneringsregeling wilde komen eerst hulp van de gemeente of van een schuldbemiddelaar kijken of ze met de schuldeisers tot een regeling konden komen. Nu is dat niet altijd meer nodig. Als al gelijk duidelijk is dat een buitengerechtelijke schuldregeling geen kans van slagen heeft kan het wettelijk traject direct van start gaan. Dan kan er een verklaring worden afgegeven dat het geen zin heeft om te proberen met alle schuldeisers onderlinge afspraken te maken.

De wijzigingen zijn ingegaan vanaf 1 juli 2023. De nieuwe regels gelden voor alle gevallen waar de rechter een schuldenaar per 1 juli 2023 heeft toegelaten tot de WSNP.

Heeft u vragen over dit onderwerp? Neem dan gerust en vrijblijvend contact op met ons kantoor. Dit kan via ons telefoonnummer 071-529 29 99 of via onze e-mail info@clavesadvocaten.nl

Geen reactie's

Geef een reactie